Installer

Installer


Povezivanje (Nokia) mobilnih telefona na eduroam

Povezivanje (Nokia) mobilnih telefona na eduroam
Što je potrebno imati?

Ove upute odnose se na mobilne telefone koji imaju mogućnost izravnog spajanja na bežičnu mrežu (wireless), ali nemaju podrške za EAP-TTLS/PAP protokol. Upute se primarno odnose na telefone koje proizvodi Nokia.

Povezivanje mobilnih telefona na internet ostvaruje se korištenjem kombinacije EAP-TTLS+EAP-GTC skupa protokola.

Da bi povezivanje na eduroam bilo moguće potrebno je da matična ustanova odnosno davatelj elektroničkog identiteta (IdP) omogući autentikaciju korisnika EAP-TTLS+EAP-GTC setom protokola (upute za matičnu ustanovu).

Ističemo kako je potrebno da davatelj elektroničkog identiteta ima lako dohvatljiv odgovarajući root CA certifikat. Ovo je potrebno radi zaštitite od zlouporabe, te ujedno i nužno radi načina rada mobilnih telefona.

Podešavanje postavki na Nokia mobilnim telefonima

Upute koje slijede izrađene su uz korištenje Nokia E66 mobilnog telefona. Nazivi i raspored pojedinih funkcija mogu varirati ovisno o vrsti samog uređaja.

Instalacija root CA certifikata

Root CA certifikat potrebno je u DER (.der) formatu prenijeti na mobilni telefon. To je najjednostavnije učiniti prijenosom datoteke s računala na mobilni telefon kroz alat installer.

Postupak instalacije je opisan ovdje, a video uputu možete pronaći ovdje (wmv).

Kreiranje eduroam priključka i podešavanje parametara

eduroam priključak najjednostavnije je kreirati kada se nalazite u području koje je pokriveno eduroam wireless signalom. Nakon kreiranja priključak je potrebno podesiti da upotrebljava EAP-TTLS+EAP-GTC skup autentikacijskih protokola.

Postupak kreiranja priključka i podešavanja parametara je opisan ovdje, a video uputu možete pronaći ovdje (wmv).

Uspostava mrežne povezanosti

Mrežna povezanost se postiže odabirom odgovarajućeg (eduroam) priključka. U procesu povezivanja autentikacijski mehanizmi će upotrijebiti podešene postavke za pristup eduroamu, a korisnik treba upisati svoju lozinku kada sustav to od njega zatraži.

Kako izgleda jedna uspostava veze možete pogledati ovdje (wmv).